مدیر موزه های دانشگاه حکیم سبزواری از نگهداری حدود 5 هزار شیء تاریخی در مجموعه موزه های این دانشگاه خبر داد.
محمودرضا سلیمانی کوشکی در گفتگو با خبرنگار امید سبزوار عنوان کرد: این تعداد شیء که به دوره های هخامنشیان، اشکانیان، ساسانیان و نیز دوره های بعد از اسلام تعلق دارند، در 4 موزه سربداران و تاریخ تشیع، موزه نثر فارسی، موزه حکمت و عرفان و مکتب فلسفی حکیم حاج ملاهادی سبزواری و نیز موزه علم و فناوری و افتخارات دانشگاه، نگهداری می شوند.
وی افزود: ایده راه اندازی موزه های دانشگاه را بنده چند سال قبل به ریاست وقت دانشگاه ارائه دادم و با موافقت ایشان و با حمایت معاونت پژوهشی و فناوری دانشگاه آغاز به کار کردیم و در این مسیر از بخش خصوصی از جمله آقای میرمعزی یکی از مجموعه داران بزرگ خراسان کمک گرفتیم که گردآوری اشیاء تاریخی در خانواده ایشان به صورت موروثی قدمتی 400 ساله دارد و اشیائی که آقای معزی در اختیار موزه دانشگاه قرار داده، به صورت امانت است.
سلیمانی توضیح داد: ابتدا آقای میرمعزی قبول کرده بود که در ازای دریافت یک قطعه زمین در دانشگاه، این اشیاء را که ارزش ریالی و معنوی بسیار بالاتری دارند را کلا به دانشگاه واگذار کند اما در نهایت توافقی حاصل نشد و این اشیاء فعلا موقتا بدون هیچ هزینه ای در اختیار موزه دانشگاه است و در حال حاضر فرصت خوبی برای علاقه مندان است که با بازدید از موزه دانشگاه به مشاهده این آثار ارزشمند پبردازند.
سلیمانی همچنین گفت: علاوه بر اشیاء امانی، در بخش موزه تاریخچه دانشگاه سعی کردیم از انبار دانشگاه کلیه وسایل و ابزارقدیمی را جمع آوری کنیم اما بیشتر وسایل قدیمی دور انداخته شده بود زیرا در آن زمان کسی فکر نمی کرده ممکن است مثلا اولین صندلی استفاده شده در دانشگاه یا برخی از اولین وسایل دیگر، روزی برای استفاده موزه ای به درد بخورد، اما به هرحال بعضی از اولین وسایل نظیر اولین دستگاه نمابر استفاده شده در دانشگاه، اولین تلفن عمومی نصب شده و تعدادی دیگر از وسایل باقی مانده را پیدا کردیم و اکنون در موزه علم و فناوری و داستان دانشگاه موجود است.
وی درباره اهمیت موزه ها، به ویژه موزه های دانشگاهی عنوان کرد: موزه تنها یک نوستالژی نیست بلکه به دانش افزایی و آگاهی دانشجویان کمک شایانی می کند. در حال حاضر تعاریف موزهها با قدیم بسیار فرق دارد الان در کپنهاگ دانمارک در هر هفته بازدید دانش آموزان مدارس از موزه ها به صورت سیستمی انجام می شود. دانش آموزان را به صورت سیستمی به موزه میبرند تا بچه ها با تاریخ طبیعی، سیاسی و فرهنگی سرزمینشان از چند میلیون سال قبل تا دوره کنونی آشنا شوند.
مدیر موزه های دانشگاه حکیم سبزواری با بیان اینکه درجهان امروزی موزه ها محل جمع شدن دانش وفناوری وخرد دوران گذشته و تاریخچه حیات علم و تمدن بشری هستند، تصریح کرد: بازدید از موزه ها فقط برای دیدن چند شیء عتیقه نیست بلکه برای آشنایی با هویت یک ملت است که مثل آب و نان برای هر فردی ضروری است. زیرا آگاهی از گذشته به هر فرد، شخصیت و پایداری میدهد.
وی در ادامه گفت: دربسیاری ازجوامع توسعه یافته موزه ، مکان زندگی وکلاس درس است چرا که همه دانشجویان نیاز دارند تا به پیشینه رشته تحصیلی و شغل مورد علاقه خود آگاه باشند و بدانند این مسیر از کجا شروع شده و الان در کجا هستند و باید به کدام سمت بروند؟ در واقع رشد و توسعه بر مبنای آگاهی کامل از گذشته و برنامه ریزی صحیح برای آینده اتفاق می افتد و موزه ها نقش مهمی در این فرآیند داشته واساسا درحال حاضرموزه ها یکی ازمبانی اصلی توسعه به شمار می روند.این درحالی است که مبنایی ارزشمند دراقتصادفرهنگی نیزمحسوب می شود. برای مثال درتمام دنیا فرانسه را به پاریس وپاریس را به موزه لوورمی شناسند. بنابراین می خواهم تاکیدکنم که وجود وحضورموزه درجامعه وخصوصا در دانشگاه ها دیگر از مقوله اهمیت بحساب نمی آید، بلکه یک ضرورت قطعی است.
گفتنی است موزه های دانشگاه حکیم سبزواری در طبقه منفی یک دانشکده علوم انسانی این دانشگاه واقع شده اند و با توجه به ظرفیت مهمی که موزه ها دارند، امید می رود مدیران دانشگاه نسبت به ساخت مکانی خاص موزه ها و خرید و تملک آثار امانی به نمایش گذاشته شده در این مجموعه همت کافی را به خرج دهند.